Χαραλαμπίου-Σπύρου Χρυσάνθη

Η Χρυσάνθη Χαραλαμπίου-Σπύρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Σπούδασε στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια μαθήτευσε για 10 χρόνια κοντά στους διακεκριμένους αγιογράφους Φωτεινή Παπαντωνίου, π. Σταμάτη Σκλήρη, Γιώργο Κόρδη και τους συνεργάτες του στον σύλλογο αγιογράφων «Εικονουργία». Το 2012 ολοκλήρωσε την παρακολούθηση εξ αποστάσεως μαθημάτων του Pennsylvania State University με θέμα «Introduction to Art: Concepts & Techniques» λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα με διάκριση.

Έχει εικονογραφήσει εξώφυλλα βιβλίων και φορητές εικόνες που βρίσκονται στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στο εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις αγιογραφίας. Από το 2016 ζει με την οικογένειά της στην Κύπρο όπου συνεχίζει να ασκεί και να μεταλαμπαδεύει την τέχνη της αγιογραφίας με πολλή αγάπη και αστείρευτο ενθουσιασμό. Είναι ιδρυτικό μέλος του Σωματείου Αγιογράφων «Απόστολος Βαρνάβας». Έχει εικονογραφήσει το βιβλίο «Ήταν κάποτε παιδιά – Ο Άγιος Νεκτάριος» της Άννας Ιακώβου, Ε΄ έκδοση, εκδ. Άθως Παιδικά 2021. Συνδυάζοντας τις σπουδές της, συνέγραψε το κεφάλαιο «Σχεδιασμός του προσώπου του Αρχαγγέλου Μιχαήλ με Βυζαντινό τρόπο, ακολουθώντας αρχές της Γεωμετρίας» σε βιβλίο διαθεματικών εργασιών της Χρυσούλας Δημητρίου-Χατζηχρίστου, Εκδόσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου.

Έχει αναπτύξει ειδική μέθοδο διδασκαλίας βυζαντινής αγιογραφίας με χρήση υλικών κατάλληλων ακόμη και για μικρές ηλικίες. Η μέθοδος αυτή παρουσιάζεται στο παρόν βιβλίο της «Το εργαστήρι του αγιογράφου», το οποίο βραβεύτηκε με το 1ο Βραβείο Παιδικού Ορθοδόξου Χριστιανικού Βιβλίου Γνώσεων 2020 από την Ιερά
Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού και τις εκδόσεις «Νάμα»

 

Δείτε τα βιβλία της εδώ.