Γανωτής Κωνσταντίνος

Ο Κωνσταντίνος Σταύρου Γανωτής γεννήθηκε στον Βόλο το 1933 και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε επί διετία βοηθός στην έδρα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας. Υπηρέτησε ως φιλόλογος σε Γυμνάσια της Κύπρου, της Ευβοίας και ως γυμνασιάρχης στα Γυμνάσια Κερατσινίου και Κολωνού.

Το έτος 1983, μετά την κατάργηση της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών στα Γυμνάσια, ίδρυσε τα λεγόμενα «κρυφά σχολειά» σε ιερούς ναούς του Κολωνού, όπου με τη συνεργασία της συζύγου του, Ειρήνης Πολυκρέτη, και άλλων συναδέλφων, τα αρχαία ελληνικά διδάχτηκαν με τρόπο και επιλογές κειμένων που απετέλεσαν πρότυπο για τη σύνταξη εκπαιδευτικών εγχειριδίων.

Διετέλεσε συνεργάτης των ραδιοφωνικών σταθμών της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Πειραϊκής Εκκλησίας. Ομιλεί τακτικά σε πνευματικές συγκεντρώσεις των ιερών ναών Αγίου Ανδρέα οδού Λευκωσίας και Οσίας Ξένης Κάτω Πατησίων καθώς και σε σχολές γονέων σε διαφόρους ιερούς ναούς των Αθηνών και της επαρχίας.

Ως μέλος της επιτροπής διδασκαλίας της Εκκλησιαστικής γλώσσας συνέταξε αναλύσεις λειτουργικών κειμένων για τη διδασκαλία της λειτουργικής γλώσσας. Για το έργο του αυτό τιμήθηκε, μεταξύ άλλων βραβεύσεων, από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με τον χρυσό σταυρό του Αποστόλου Παύλου.

Ο Κωνσταντίνος Γανωτής συνέχισε το έργο του γράφοντας παραμύθια για μικρούς και μεγάλους, βιβλία με συμβουλές σε γονείς και νέους, με αγίους και μάρτυρες, καθώς και πλήθος άρθρων και ομιλιών, εμπλουτίζοντας αδιάκοπα την κληρονομιά της νέας γενιάς.

Δείτε τα βιβλία του εδώ.