Καραγεωργίου-Πάπιστα Σταματία

Η Σταματία Καραγεωργίου-Πάπιστα γεννήθηκε στην Έδεσσα και μεγάλωσε στην ακριτική Φλώρινα. Σπούδασε Οικονομικά στο Αριστοτέλειο ­Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Εγκλημα­το­λο­γία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε σε Τράπεζα φθάνοντας μέχρι τη θέση της Διευθύντριας, είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και μι­λά πέντε γλώσσες. Είναι συγγραφέας μυθιστορημάτων με μια εμφανή αγάπη στις ιστορικές συνθήκες που πλαισιώνουν τους ήρωές της. Έχει δημοσιεύσει ως τώρα τα έργα: «Για τους καρπούς της ακακίας» –μυθιστόρημα που άπτεται της εποχής του Εμφυλίου, «Ο ξύλινος σταυρός» –ιστορικό μυθιστό­ρημα που πραγματεύεται την άγνωστη και θλιβερή Ιστορία της Βορείου Ηπείρου, «ΚΟΝΙΤΣΑ, στα αγιασμένα αχνάρια του Αγίου Παϊσίου» –βιογραφία έκδοσης του δήμου Κονίτσης, η οποία έχει μεταφραστεί και στα ρωσικά.

Επίσης,
• έχει συγγράψει το ιστορικό της –χιλίων χρόνων ζωής– Ιεράς Μονής Σταγιάδων
• έχει επιμεληθεί τη λογοτεχνική απόδο­ση της μετάφρασης στα ελληνικά του μυ­θιστορήματος του Henri Guenot (Ανρί Γκενό) με τίτλο «FELYNIS»
• το διήγημά της με τίτλο «Με άσπρη κιμωλία», όπως και η μεταφορά του στο ομώνυμο θεατρικό, βραβεύθηκαν το 2017 από τον Ε.Π.Ο.Κ. (Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων) στα πλαίσια του 8ου Παγκόσμιου Λογοτεχνικού Διαγω­νισμού.

Πολλά άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά.

 

Δείτε εδώ τα βιβλία της.