Μουρίκη Κατερίνα

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Χημεία, Στατιστική και παρακολούθησε το Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Εργάστηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Αρχικά στην έδρα Γενικής Χημείας και αργότερα στο Εργαστήριο Οικολογίας και Προστασίας Περιβάλλοντος.

Στον χώρο του παιδικού βιβλίου εμφανίστηκε με το παραμύθι της Η ΜΙΚΡΗ ΡΙΡΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ. Από τότε μέχρι σήμερα έχει γράψει δεκάδες βιβλίων για παιδιά ηλικίας από 5 μέχρι 15 ετών. Τα τελευταία επτά χρόνια ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με το ορθόδοξο θρησκευτικό παιδικό βιβλίο.

Έγραφε και παρουσίαζε μια ζωντανή εκπομπή για την παιδική λογοτεχνία από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Δίαυλος 10» με συμμετοχή λογοτεχνών, μαθητών, δασκάλων και ακροατών.

Συνεργάστηκε με το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας σε πολιτιστικές εκδηλώσεις για την λογοτεχνία για παιδιά και νέους.

Λειτούργησε επί 7 χρόνια βιβλιοπωλείο, με παιδικά βιβλία κυρίως, στην Ελευσίνα και οργάνωνε συναντήσεις παιδιών με συγγραφείς στον χώρο του βιβλιοπωλείου.

Επισκέφθηκε ελληνικά σχολεία στη Στουτγάρδη μαζί με ομάδα Ελληνίδων συγγραφέων που προσκάλεσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων για τον γιορτασμό των 30 χρόνων λειτουργίας τους.

Συνεργάστηκε με τον εκδοτικό οίκο ΑΓΚΥΡΑ ως διευθύντρια του Επιμορφωτικού Τμήματος και εκπόνησε προγράμματα προώθησης του βιβλίου μέσα στα σχολεία και σε πολιτιστικά κέντρα. Επίσης, έχει συνεργαστεί με τον Εκδοτικό οίκο ΨΥΧΟΓΙΟΣ ως υπεύθυνη του Τμήματος ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΙΑΣ.

Τα τελευταία χρόνια ζει στην Ελευσίνα και στον Σχοίνο Πισίων, όπου συνεχίζει να γράφει τα βιβλία της, να αρθρογραφεί σε τοπικές εφημερίδες και να επισκέπτεται τα σχολεία που την καλούν, σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Φεβρουάριο του 2006 φιλοξενήθηκε ως υπότροφη στο «Βαλτικό Κέντρο Λογοτεχνών-Μεταφραστών» στο νησί Γκότλαντ της Βαλτικής, όπου έγγραψε το νεανικό μυθιστόρημα με τίτλο «Αγάπες και φαντάσματα στη Βαλτική». Τον Φεβρουάριο του 2008 προσκλήθηκε στην Αργεντινή, στα πλαίσια ενός προγράμματος της Victoria Ocampo.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και επί τρεις συνεχείς θητείες ήταν μέλος του Δ.Σ. του σωματείου.

Το 2018 παρακολούθησε το 2μηνο πρόγραμμα Creative Writing στη Σαγκάη ως υπότροφη στο Διεθνές πρόγραμμα συγγραφής. (Συνολικά 12 συγγραφείς από όλο τον κόσμο)

Τον Οκτώβριο–Νοέμβριο 2019 ήταν η μοναδική Ελληνίδα υπότροφη του Διεθνούς προγράμματος συγγραφής της Lu Xun Academy στο Πεκίνο.

Τον Νοέμβριο 2019 τιμήθηκε με τον ΕΠΑΙΝΟ του Ελληνικού Τμήματος της UNESCO για το ανέκδοτο διήγημά της ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΙ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ.

 

Δείτε τα βιβλία της εδώ.