Παϊβανάς Αθανάσιος

Ο Αθανάσιος Παϊβανάς γεννήθηκε στην Κόρινθο. Είναι μαθητής του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας (Οικουμενικό Πατριαρχείο) Θρασυβούλου Στανίτσα, από τον οποίον διδάχθηκε σε ιδιαίτερα μαθήματα (1974-1982) την Ψαλτική Τέχνη. Πέραν από μαθητής του, υπήρξε όλα τα χρόνια χορωδός των χορωδιών του Θρασυβούλου Στανίτσα.

Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του βυζαντινού χορού «Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» και εκ των πρώτων συνεργατών του καθηγητού Μουσικολογίας κ. Γρηγορίου Στάθη.

Είναι διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής από το Ωδείο του Πειραϊκού Συνδέσμου με βαθμό Άριστα παμψηφεί (τάξη Γεωργίου Μαλαφή) με επιπλέον σπουδές στην Ευρωπαϊκή μουσική (Εθνικό Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο του Πειραϊκού Συνδέσμου). Επί 10 και πλέον έτη υπήρξε χορωδός των χορωδιών ΟΤΕ και Κορίνθου (μαέστρος κ. Αλέκος Παπαγιαννόπουλος). Με μέριμνα της χορωδίας ΟΤΕ παρακολούθησε σειρά διεθνών σεμιναρίων διεύθυνσης χορωδίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Υπήρξε εισηγητής στο 3ο, 4ο 5ο Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο (Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας 2006, 2009, 2012, Αθήνα) και στο Γ΄ και Δ΄ Παγκόσμιο Συνέδριο του Βυζαντινού Μουσικού Πολιτισμού (2011 και 2013, Αθήνα).

Το καλοκαίρι του 2009, 2010 και 2011 πραγματοποίησε master class Βυζαντινής Μουσικής-Ψαλτικής Τέχνης στην Θερινή Μουσική Ακαδημία Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία).

Το 2012 και το 2016 προσκλήθηκε από Σχολείο Εκκλησιαστικής Μουσικής (SEM Βηρυττός Λίβανος) όπου μετέβη, παρέδωσε σειρά μαθημάτων και πραγματοποίησε συναυλίες Βυζαντινής Μουσικής διευθύνοντας την χορωδία του SEM.

Τον Δεκέμβριο του 2017 προσκλήθηκε από το AXION ESTIN FOUNDATION στη Νέα Υόρκη και πραγματοποίησε σειρά Εισηγήσεων.

Από το 2019 μέχρι σήμερα είναι συνεργάτης και καθηγητής στην Σχολή Εκκλησιαστικής Μουσικής (Μόντρεαλ) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καναδά όπου έχει δώσει σειρά master class Βυζαντινής Μουσικής-Ψαλτικής Τέχνης και έχει πραγματοποιήσει συναυλίες με την χορωδία της Σχολής.

Επί σειρά ετών υπήρξε διευθυντικό στέλεχος του ΟΤΕ.

To 1998 ίδρυσε τον Βυζαντινό Χορό «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΨΑΛΤΙΚΗΣ» τον οποίον διευθύνει μέχρι σήμερα.

Διδάσκει Βυζαντινή Μουσική στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών.

Είναι πτυχιούχος Φυσικομαθηματικής Σχολής Αθηνών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Τμήμα Μαθηματικών) με επιπλέον σπουδές στην Πληροφορική. Είναι κάτοχος Masters στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το University of Illinois των Η.Π.Α.

Είναι μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ», του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης, της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και του National Council of Teachers of Mathematics.

Η προσωπική του ιστοσελίδα: www.paivanas.gr και το Κανάλι του στο Youtube: Paivanas

 

Δείτε τα βιβλία του εδώ.