Ιωάννα Σκαρλάτου

Ιωάννα Σκαρλάτου

Η Ιωάννα Σκαρλάτου γεννήθηκε στην Αθήνα, έχοντας καταγωγή την όμορφη Αμοργό. Σπούδασε Θεολογία (Τμήμα Θεολογίας, ΕΚΠΑ), Δημοσιογραφία (Ι.ΙΕΚ ΑΚΜΗ) και Ψυχολογία (LONDON METROPOLITAN) και μετεκπαιδεύτηκε στη Σχολική Ψυχολογία, στις Διαταραχές Προσωπικότητας και στην Κλινική Ψυχολογία των παιδιών και των εφήβων στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τον Σεπτέμβριο του 2022 επιλέχτηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και εκπαιδεύτηκε στην αξιολόγηση και στα καινούργια διαγνωστικά τεστ για την πρώιμη ανίχνευση διαταραχών αυτιστικού φάσματος σε παιδιά.

Με τη βοήθεια του Θεού, έχει γράψει πολλά βιβλία τα οποία κυκλοφορούν και σε άλλους εκδοτικούς οίκους, όπως Μένανδρος, Ελληνοεκδοτική, Ψυχογιός, Σαΐτης, Επιστροφή, Σμυρνιωτάκης, Παρρησία, Νάμα κ.ά, ενώ η συγγραφική της δραστηριότητα έχει βραβευτεί δέκα φορές στην Ελλάδα και δύο φορές στο εξωτερικό.

Στο παρελθόν είχε δική της παιδική εκπομπή στην κρατική τηλεόραση και πραγματοποιούσε, ούσα τιμητικό μέλος του Ε.Κ.Ε.Β.Ι, δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία της χώρας μας και του εξωτερικού.

Η διήγησή της σχετικά με τη ζωή του Εθνικού Ήρωα Νικήτα Νικηταρά έχει βραβευτεί από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών και έχει λάβει τιμητικό δίπλωμα από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στα πλαίσια του πανελλήνιου λογοτεχνικού διαγωνισμού (1 φράση και 821 λέξεις για το 1821).

Η έρευνά της (Σεπτέμβριος, 2021) για την καλλιέργεια της αρετής της ενσυναίσθησης στα πλαίσια του μαθήματος της ιστορίας στο Δημοτικό Σχολείο, διακρίθηκε και παρουσιάστηκε στο 6ο Πανελλήνιο Παιδαγωγικό Συνέδριο.

Πρωτότυπες δημοσιεύσεις της για την ψυχογενή ανορεξία, την εξάρτηση από τα διαδικτυακά παιχνίδια ρόλων, την επιλεκτική αλαλία και την προστασία της αγέννητης ζωής έχουν διακριθεί και έχουν παρουσιαστεί σε σχετικές ημερίδες και παιδαγωγικά συνέδρια.

Είναι μέλος του Ελληνικού Κύκλου Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και εδώ και πολλά χρόνια αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά.

Διακονεί εθελοντικά στην Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων και παρουσιάζει την εβδομαδιαία οικογενειακή εκπομπή «Οικογένεια, δίχως λουλούδια και παιδιά, ποια θα ’χε ο κόσμος ομορφιά;»

Είναι σύζυγος του ηλεκτρολόγου μηχανικού Αλέξανδρου Μεταξά και μητέρα τριών μικρών παιδιών.

Όνειρό της είναι οι αναγνώστες να συναντούν την παιδική ψυχή που «φωλιάζει» στην καρδιά τους…

Τα βιβλία της Ιωάννας Σκαρλάτου